Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2014-11-21
 
 
 

81.411.1

С76

Ставицька, Леся.  Українська мова без табу  : словник нецензурної лексики та її відповідників : обсценізми, евфемізми, сексуалізми / Л. Ставицька ; Укр. наук. ін-т Гарвард. ун-ту, Ін-т Критики, Нац. акад. наук України, Ін-т укр. мови. - К. : Критика, 2008. - 456 с. 

Даний словник уклала доктор філологічних наук, професор Леся ставицька, яка подає опис обсценних слів і висловів та їх евфемізмів, у тому числі еротичної лексики, сексуального сленгу, зафіксованих у різнотипних словниках української мови, які побутують в усному мовленні, художній літературі, публіцистиці, традиційному сороміцькому (еротичному) та сучасному міському фольклорі.
 Пропоноване видання містить точний опис значень близько 5000 слів і стійких словосполучень, подає їх стилістичні характеристики, довідки про походженнята історико-культурний коментар, а також фіксує випадки нестандартного, "ігрового" вживання.
У теоретичній частині читач знайде чимало цікавих відомостей про мовну, соціолінгвістичну, лінгвософську та культурологічну природу розглядуваного мовного матеріалу. Словник адресовано спеціалістам-філологам, письменникам, перекладачам і всім, хто цікавиться українським словом.
 
     
     63.3(4УКР)5
 З-40
Заярнюк, Андрій. Ідіоми емансипації. "Визвольні" проєкти і галицьке село у середині ХІХ століття  : [монографія] / А. Заярнюк ; Укр. наук. ін-т Гарвард. ун-ту, Ін-т Критики. - К. : Критика, 2007. - 336 с.
 
Монографія львівського історика Андрія Заярнюка написана в жанрі соціальної історії і розповідає про східногалицьких селян середини ХІХст. - часу, коли вони переживали радикальну трансформацію. Глобальні зрушення в Австрійській імперії, пов*язані з революцією 1848р., конституційними й ліберальними реформами 1860-х рр., змінили правовий статус селян, уможливили їхню участь у політичному житті, надали їм певних свобод, змінили правовий статус землеволодіння і вплинули на економічну діяльність. Більше за те, середина ХІХст. була епохою, коли селяни зіткнулися з національними рухами і проектами. В книжці досліджено, як відбувалася реальна емансипація у Східній Галичині і як вона змінювала соціальні практики, що стосувалися галицьких селян. Але ці практики неможливо ні зрозуміти, ні пояснити, не врахувавши мови процесу емансипації - певних формул, що ними послуговувалися для обгрунтування змін і для пояснень чинних практик та підставових уявлень, з яких ці формули поставали.
   
  63.3(4)4
В 88
Вулф, Ларі.  Винайдення Східної Европи : мапа цивілізації у свідомості епохи Просвітництва / Л. Вулф ; пер. з англ.: С. Біленький, Т. Цимбал ; Укр. наук. ін-т Гарвард. ун-ту, Ін-т Критики. - К. : Критика, 2009. - 592 с. : іл. - (Критичні студії). - Бібліогр. у прим.: с. 520-556. - Імен. покажч.: с. 566-582. - Геогр. покажч.: с. 583-591. 
 
Ларі Вулф досліджує витоки концептуального поділу Європи на Східну та Західну, що його спершу винайшли мандрівники та мислителі доби Просвітництва, а відтак уречевили картографи та політики. Перш ніж з*явитися на мапі, Східна Європа постала в свідомості людини Просвітництва, конституючись у процесах входження, заволодіння, уявляння, картографування, звернення та залюднення, що були результатом химерних поєднань уяви, інтересу та об*єктивного факту. Цей інтелектуальний продукт XVIII сторіччя пережив епоху свого народження і, збігшись із геополітичними реаліями ХХ сторіччя, породив культурно-філософські аномалії, наслідки яких не подолано досі.
     
  71.1(0)
Ш 39
Шейко, Василь Миколайович. Формування основ культурології в добу цивілізаційної глобалізації (друга половина ХІХ - початок ХХІ ст.)  : [монографія] / В. М. Шейко, Ю. П. Богуцький. - К. : Генеза, 2005. - 592 с. - Бібліогр.: с. 525-570. - Імен. покажч.: с. 571-588
 
Монографія є першим у вітчизняній історико-філософській думці узагальненим осмисленням процесів генези та трансформації глобальних цивілізаційних проблем культурології другої половини ХІХ - початку ХХІ ст. Аналізується формоутворююча роль культури у визначенні цивілізації, характеризуються методологічні можливості цивілізаційного підходу і особливо - синергетичної парадигми у розгляді історико-культурологічних процесів. Висвітлюється значення психоаналізу для культурології та її творця і носія - людини. Акцентується увага на взаємозв*язку психоаналізу, культури та художньої творчості. 
     

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день