Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2024-04-03
821.161.2(477.87)
Ж 90
Жупан, Вікторія. Козуля-капризуля : [для дітей мол. шк. віку] / В. Жупан. – Ужгород : РІК-У, 2024. – 28 с. : іл.
 
Рано-ранесенько карпатські козулі попрокидалися. Граційні матусі, як зазвичай, залишили біля кущів свою, ще лякливу малечу й поспішили на пасовище. Так у стада заведено зроду-віку.
Та от тільки цього ранку одна матуся не знайшла в сховках свого малюка. Для табунця це нічого доброго не віщувало. Усі заметушилися, забігали...
А тим часом дехто неслухняний уже встиг забрести досить далеко... І цю пострибунку не надто цікавило, який переполох вона зчинила. Зробивши перший скок до мрії, вже несила було зупинитися.
Як же можна втерпіти, коли кличуть гори?!
 
050.9(477.87)
К 17
Календар "Просвіти" на 2024 рік : [календар-альм.] / ГО "Закарпат. крайове культ.-освіт. т-во "Просвіта" ; уклад.: П. М. Федака, П. П. Федака. – Ужгород : ГО "Закарпат. крайове культ.-освіт. т-во "Просвіта" : РІК-У, 2024. – 176 с. : іл.
 
Календар-альманах «Просвіти» на 2024 рік знайомить з важливими подіями громадсько-політичного і культурного життя Закарпаття, визначними постатями українських вчених, педагогів, письменників, громадських, культурних, церковно-релігійних, політичних і державних діячів, пам’ятками історії і культури краю, діяльністю Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства «Просвіта» та ін.
 
94(477.87)"18"
М 57
"Ми діти преславної України": вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького / А. Ф. Кралицький ; упоряд., ред. В. С. Мороз ; Ін-т історії Церкви Укр. катол. ун-ту. – Львів : Укр. катол. ун-т, 2023. – 512 с. : іл, кольор. іл. – Бібліогр.: с. 473-482 та у підрядк. прим. – Імен. покажч.: с. 483-494. – Геогр. покажч.: с. 495-511.
 
Представлена книга праць ігумена Мукачівського василіанського монастиря св. Миколая у 1869-1894 рр., найбільшого історика Василіанського Чину і Мукачівської греко-католицької єпархії другої половини XIX ст. о. Анатолія Кралицького є першим критичним виданням його робіт, присвячених національним питанням, археографії і дослідженню джерел, топографії, етнографії, історії і біографістиці. Також у ній вміщено спогади о. Кралицького і його вибране листування.
Можна з певністю ствердити, що практично всі подані роботи цього ченця-інтелектуала заново впроваджуються до наукового обігу після тривалого забуття і здатні суттєво покращити розуміння історії Закарпаття – виявити місцеву руську, тобто українську, рацію стану на цих землях у складну добу мадяризації і поширення слов’янофільських ідей. Цінності публікації сприяють численні ґрунтовні й детальні редакторські коментарі до текстів із поясненнями описаних історичних реалій, їх причин та наслідків, із відсиланнями до бібліографії і архівних джерел. Як результат, перед читачем постає маловідомий світ життя українського населення Закарпаття, його традицій, світовідчуття, бачення його інтелектуалами власної національної ідентичності і свого місця у загальноукраїнському, та ширше – слов’янському, культурно-історичному просторі.
Осібне місце у книзі займає студія про самого о. Кралицького, яка є результатом багаторічних досліджень упорядника і редактора книги.
Видання розраховане передусім на істориків та етнографів, але також воно буде цікавим для широкого кола читачів, які прагнуть дізнатися більше про минуле Закарпаття і місце цього краю в українській історії.
 
271.4(477.87)
М 80
Мороз, Володимир. Світильник віри: історія Боронявського монастиря на тлі епох / В. С. Мороз ; Ін-т історії Церкви Укр. катол. ун-ту. – Львів : Вид-во Укр. катол. ун-ту, 2017. – 288 с. : кольор. іл. – Бібліогр.: с. 258-277 та у прим.: с. 130-164. – Імен. покажч.: с. 278-287. 
 
Праця присвячена історії василіянського монастиря у селі Боронява теперішнього Хустського району Закарпатської області. Минувшина цієї обителі, заснованої у 1716 р., реконструюється й аналізується на тлі історії василіянської Провінції св. Миколая, Мукачівської єпархії, Марамороського субрегіону та Закарпаття загалом. На сторінках книжки відкривається широка панорама душпастирської праці отців-василіян на Закарпатті, релігійного й національного життя вірних Мукачівської єпархії, їх намагань уберегти власну культурно-релігійну ідентичність у мінливих політичних обставинах: під чужинецькими окупаціями, усупереч наполегливим спробам асимілювати Церкву та народ Закарпаття й ізолювати їх від решти русинів-українців. Базою для дослідження стали численні архівні матеріали, публікації в давній пресі, мемуари, статистичні матеріали та наукова література.
 
001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет. Науковий вісник Ужгородського університету : [зб. наук. пр.] / М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т", Ф-т історії та міжнар. відносин; редкол.: М. Бабіч, А. Галемба [та ін.] ; гол. ред. Ю. В. Данилець. – Ужгород : Говерла, 1995 – 
 
Серія : Історія, Вип. 2 (49). – 2023. – 134 с. : рис., табл. – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст. 
 
821.161.2(477.87)
Ф 40
Фельцан, Анна. Сонячне каміння : [проза] / А. Фельцан. – Ужгород : Видавництво Ольги Лоре, 2016. – 72 с. : іл. 
 
«Сонячне каміння» – перша книжка Анни Фельцан. Вона про порожнечу, в якій все одно якось треба рухатися і в якій завжди щось відбувається. А ще про безліч форм, які хочуть бути наповненими, навіть якщо вони давним-давно вже тільки уламки. Форми змінюються, вони ладні вчинити все, що завгодно. Відмовитися від кутів, зректися поверхонь, втекти чи виникнути – тільки б бути наповненими. Бо це і є любов.
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день