Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2021-03-17

Представляємо Вашій увазі нові книги, що надійшли до нашої бібліотеки завдяки Українському інституту книги в рамках програми поповнення фондів публічних бібліотек.

72(477)
П 75
Прибєга, Л. Дерев’яні церкви України / Л. Прибєга. - К. : Мистецтво, 2020. 
 
Видання присвячене унікальному явищу народної культури України — архітектурній творчості у будівництві дерев’яних церков. У стислій і доступній формі автор розкриває типологічні, конструктивно-технічні та мистецькі особливості традиційних дерев’яних храмів, висвітлює їх духовний зміст. На конкретних пам’ятках, що збереглися до наших днів, продемонстровано різнобарв’я творчих здобутків будівничих у зведенні храмових споруд в різних регіонах України. Кожна представлена у виданні пам’ятка супроводжується коротким історичним нарисом та архітектурно-мистецькою характеристикою. Оцінюючи значущість традиційних дерев’яних церков в історії української культури, автор звертає увагу сучасників на потребу в належній охороні та реставрації реліктових споруд, збереження їх для майбутніх поколінь як об’єктів пізнання минувшини й підґрунтя розвитку національної культури.

 

728(477.84)
Я 30
Ягодинська, М. О. Замки Тернопільщини : [фортеці, палаци та княжі міста, сакральні пам’ятки, або місця поклонінь давніх українців, цікавинки Тернопілля] / М. О. Ягодинська, Б. С. Строцень. - Х. : Фоліо, 2018. - 96 с. : кол.іл, карти. 
 
Де на Україні було збудовано найбільше замків та фортець і найбільше їх збереглося до наших часів? Тернополяни вважають, що саме у них. Бо Тернопільщина – унікальний край, розташований на перехресті шляхів із заходу на схід, з півночі на південь. Через те споконвіку він перебував у вирі подій, пов'язаних із європейською історією, зокрема і середньовічною. В книзі розповідається про минуле замків, наведено нові дані – результати археологічних досліджень, під дещо іншим кутом розглянуто вже відомі факти. Видання супроводжується багатим ілюстративним матеріалом.

 

92
Т 56
Томазов, В. Родовід : як знайти своє коріння / В. Томазов. - К. : Мистецтво, 2020. - 80 с. : кол.іл.
 
Ця книга є своєрідним путівником по лабіринтах людської історії для тих, хто цікавиться своїм родоводом та бажає знайти своє коріння, відновити генетичний зв’язок із пращурами, пам’ять про яких загубилася у перебігу століть бурхливого минулого нашої батьківщини. Читач зможе зрозуміти, що це за наука — генеалогія, коли вона з’явилася та як розвивалася, що вивчає і чому важлива для кожного з нас. У книзі надаються рекомендації щодо процесу здійснення родовідного пошуку, характеризуються джерела, які можуть містити необхідну для дослідника-початківця інформацію про його предків, пропонуються способи фіксації генеалогічного матеріалу. Книга гарно ілюстрована, функціональна та легко читається. Розрахована на юнацтво і широке коло шанувальників генеалогії та історії.
 

 

398(477)
К 64
Кононенко, О. А. Українська міфологія : фольклор, казки, звичаї, обряди / О. А. Кононенко. - Х. : Фоліо, 2020. - 160 с. : іл. 
 
Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з багатством фольклору, або усної народної творчості, що являє собою складову художньої культури народу. Слово, особливо поетичне, завжди високо шанувалося українцями, воно з давніх-давен пов'язане з традиціями, обрядами, ритуалами, з різними видами діяльності людини, з її переживаннями і настроями. Можна стверджувати, що фольклор узагальнює життєвий досвід, світогляд та естетичне ставлення людини до дійсності й донині залишається живильним джерелом для сучасної літератури та мистецтва.

 

398(477)
К 64
Кононенко, О. А. Українська міфологія : символіка / О. А. Кононенко. - Х. : Фоліо, 2020. - 218 с. : іл. 
 
Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з розмаїттям притаманних йому тваринних і рослинних символів. Пошанування тварин у слов’ян має прадавнє коріння. Люди, які жили в лісах і степах,часто стикалися з представниками тваринного світу. Деякі звірі ставали в нагоді у господарстві, за умов коли з ними вміли налагоджувати стосунки; інших поважали за силу і вважали їх захисниками, оберегами роду чи племені, такі тварини звалися тотемами. І до дерев, квітів та рослин слов’яни ставились з особливою пошаною, наділяючи їх надприродними властивостями. Саме тому з’явилися перекази про світове дерево, яке обіймає коренями землю, а гілками тримає небо.
 

 

398(477)
К 64
Кононенко, О. А. Українська міфологія : зброя, ритуали, обереги / О. А. Кононенко. - Х/ : Фоліо, 2020. - 128 с. : іл.
 
Ця книжка знайомить з чарівним світом української міфології, з історією слов’янських племен, з багатством народних обрядів, ритуалів і оберегів, а також докладно розповідає про різні види зброї та обладунків наших далеких предків, які хоч і були наділені, як сказав видатний діяч чеського і словацького національного відродження Павел Йозеф Шафарик, «тихою величчю», але завжди вміли постояти за себе.

 

398(477)
К 64
Кононенко, О. А. Українська міфологія : божества і духи / О. А. Кононенко. - Х. : Фоліо, 2020. - 192 с. : іл. 
 
Міфи, легенди, вірування, замовляння, заклинання... Вони переходять із століття в століття, від покоління до покоління. Ці нетлінні духовні скарби далеких пращурів з їхньою чарівною образністю і символікою, не звичними для нас божествами, духами та персонажами, яким притаманна надлюдська магічна енергія і здатність перевтілюватися, виповідають нам, може, навіть більшою мірою, ніж науково-документальні праці, глибинні процеси духовного життя прадавніх людей, їх світогляд, засвідчують еволюцію їх моралі, психології. Не пізнати їх — просто обікрасти себе. На основі досліджень, етнографічних праць, спостережень і розвідок у нашому виданні дбайливо зібрано і систематизовано великий матеріал — з маленьких осколків знань і відомостей, що дійшли до нас з глибини століть, складається велична картина світобачення далекого слов’янського предка.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день